5 betoverende plekken om Canada's 150ste verjaardag te vieren

Article Information & Social Sharing

Share:

Original ArtikelDebbie Pappyn für DeTijd  

Indrukwekkende natuur, eindeloze kustlijnen, coole steden, geheime eilanden en betoverende wildernis: Canada has it all.

Dit jaar viert het land zijn 150ste verjaardag. Vijf betoverende plekken waar u mee kunt vieren.

Canada is niet alleen in oppervlakte het tweede grootste land ter wereld. Het is vooral een wereld op zich: met kosmopolitische steden, een wildernis met nauwelijks mensen, eindeloze kustlijnen én alles daartussenin. Dit jaar viert Canada de 150ste verjaardag van zijn confederatie, waarbij de kolonies besloten om één natie te worden. En de jarige deelt cadeaus uit: zo zijn de 200 nationale parken en historische sites heel 2017 gratis te bezoeken. De beste manier om de grandeur van Canada te ontdekken en te celebreren? Een vijfstappentrip van West naar Oost: van grizzly's spotten in de diepe wouden van Vancouver Island, over golfen op de mooiste linksbaan van Noord-Amerika, tot deconnecteren tussen de drijvende ijsbergen op Fogo Island.Dit jaar viert het land zijn 150ste verjaardag. Vijf betoverende plekken waar u mee kunt vieren.

1. Beren spotten op vancouver island, british columbia

Een van de beste plekken in Noord-Amerika om 'up, close and personal' grizzly's gade te slaan, is de Great Bear Lodge. Het was de Canadese berenexpert Tom Rivest die deze drijvende lodge bouwde. Drie decennia bracht Rivest er door, met niet veel meer dan een verrekijker en een notitieboekje. Vandaag kunnen ook u en ik er terecht.

De lodge, die acht hotelkamers telt die in 2014 allemaal een make-over kregen, is alleen bereikbaar met een watervliegtuig vanuit Port Hardy, een havenplaats op de noordwestpunt van Vancouver Island. Hij is prachtig gelegen in de rivier langs het Great Bear Rainforest, waar bruine beren zich te goed doen aan de massa's vis. De BBC gebruikte deze lodge onlangs nog als uitvalsbasis tijdens het filmen van 'Secrets of our living planet' en keerde met ongelooflijk mooi berenbeeldmateriaal terug.

2. Surfen in Tofino, British Columbia

Als de Stille Oceaan weer eens verandert in een furieuze, kolkende massa is The Wickaninnish Inn in het surfersstadje Tofino in British Columbia dé plek om de storm gade te slaan. De metershoge golven die op de lange zandstranden inbeuken, houden de diehardsurfers niet tegen om hun plank te nemen: golven trotseren is hier een lifestyle. Zelfs Charles McDiarmid, de eigenaar van The Wickaninnish Inn, is elke dag op zijn surfplank te vinden.

Tofino is niet alleen een betoverend mooie plek langs de westkust van Noord-Amerika, maar ook een gezellig dorp waar je lekker kan eten en shoppen. Fine dining kan in The Pointe, het restaurant van The Wickaninnish Inn, mét uitzicht op de oceaan. Voor de beste fish-and-chips en huisgemaakte burgers moet je naar de Wildside Grill. Langs de kustlijn spot je de uit de kluiten gewassen blokhutten van de beau monde van Vancouver.

3. Met beloega's zwemmen in Churchill, Manitoba

Een witte ijsbeer fotograferen in een purperen landschap? Dan moet je in augustus naar Churchill, in het noorden van de provincie Manitoba aan de Hudsonbaai en bekend voor zijn ijsberenpopulatie. Dan staan de wilgenrozen - fireweed - er in bloei. Tijdens de zomermaanden, als de toendra op haar mooist is, wandelt de ene ijsbeer na de andere jou voorbij.

Behalve ijsberen kijken kan je hier ook snorkelen of kajakken tussen de beloega-tandwalvissen die hier 's zomers komen paren. Tip: dit jaar organiseert safari-organisator Churchill Wild een glampingtrip bij de Seal River Heritage Lodge of het Tundra Camp, gelegen in het meest noordelijke puntje van Manitoba.

4. Golfen op Cape Breton, Nova Scotia

Cape Breton zette zichzelf in de spotlights toen het net voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen Hillary-kiezers uitnodigde om bij een overwinning van Donald Trump naar daar te emigreren. Maar golffanaten kennen dit excentrieke eilandje aan de oostkust van Canada natuurlijk al langer. De Cabot Links-golf, ontworpen door Rod Whitman, geldt immers als een van de mooiste 18-hole linksbanen ter wereld. Voor de niet-golfers: een linksbaan is een golfterrein dat aan zee ligt, waardoor de wind een dominante factor is. De locatie is sensationeel, met uitzicht op de woeste oceaan langs de westkust van Cape Breton. Hole 13 en 16 vechten een strijd uit om de titel van 'mooiste signature hole'. Ze omarmen de kustlijn en vloeien als het ware samen met de zachte, parelwitte stranden.
Het mooiste logies op Cape Breton is het hotel van Cabot Links, waar je behalve gewone kamers ook designervilla's kunt huren. Het charmante minidorp Inverness ligt dicht bij de course, perfect voor een avondje uit na het spel.

Op Cape Breton kan je ook fantastische roadtrips langs de kust maken. Halt houden doe je aan whiskystokerijen. Nog een aanrader: proef in een van de charmante restaurantjes zeker de lokale krab of andere delicatessen uit de Atlantic. In het dorpje Neils Harbour is Chowder House, vlak bij de mooie vuurtoren, bekend voor zijn 'snow crab'. Volgens insiders eet je hier trouwens de beste vissoep van het eiland.

5. Relaxen in de Fogo Island Inn, Newfoundland

De bekendste - en rijkste - inwoner van Newfoundland is zonder twijfel Zita Cob. Jarenlang werkte Cob in Silicon Valley, onder meer als directielid van het techbedrijf JDS Uniphase. Ze werd er multimiljonair en besloot terug te keren naar haar geliefde Fogo Island om er de slabakkende economie nieuw leven in te blazen. Als een van de best verdienende vrouwen in Silicon Valley bouwde Cob in Joe Batt's Arm de Fogo Island Inn, een juweeltje van een designhotel dat, na het verdwijnen van de plaatselijke visserij, de eilandbewoners nieuwe perspectieven biedt.

'Far away from far away' is de slogan van de Fogo Island Inn. Je moet wat moeite doen om op dit eiland te geraken, zeker in de winter, wanneer de Atlantische Oceaan rond de noordoostkust van Newfoundland toevriest en er Arctische stormen over dit deel van de wereld razen. Maar Fogo is een bijzonder charmant eiland, met ontelbare meren en enkele aimabele dorpjes die poëtische namen zoals Tilting Harbour, Little Seldom en Joe Batt's Arm dragen. Er leven kariboes op het eiland, in de winter is er soms ijsberenalarm en in de lente drijven er gigantische ijsbergen voorbij. Fogo is dé plek om te disconnecteren en in absolute rust van dit gigantische land te genieten.

View All & Social Sharing

See All News

Share: